Het Drama van Oradour-Sur-Glane

Oradour-Sur-Glane

Het Drama

Het Bloedbad van Oradour-sur-Glane vond plaats op 10 juni 1044 in de Franse plaatsOradour-Sur-Glane. Het dorp werd die dag door het eerste regiment ‘Der Führer’ van de 2e SS Pantzer Divisie van het Duitse Rijk ingesloten en uiteindelijk verwoest. Bij deze overval werden 642 mensen vermoord. Slechts zes personen overleefden het bloedbad.

Aanleiding.

Het bloedbad was een wraakactie. Als aanleiding wordt wel een actie genoemd van het Franse verzet op 8 juni 1944. Toen werd in Saint Junien een plaatsje nabij Oradour, een spoorbrug opgeblazen. Hierbij zouden twee Duitse soldaten zijn gedood, waaronder SS-Sturmbannführer Helmut Kämpfe, die een persoonlijke vriend was van SS-Sturmbannführer Diekmann. Een andere lezing is dat Kämpfe werd ontvoerd door het verzet. Nadat zijn dienstvoertuig leeg werd aangetroffen ging de SS-divisie massaal naar hem en zijn chauffeur op zoek.

Uur per Uur.

12.00 uur.
De operatie vond plaats op zaterdag na 12.00 uur. De Duitse majoor Diekmann bracht alles in paraatheid om richting Oradour te gaan.

13.30 uur
Zijn colonne arriveerde om 13.30 uur in Oradour. Binnen een half uur was het gehele dorp omsingeld en alle in- en uitgangen en toegangswegen werden afgesloten. Diekmann richtte een boerderij, die tussen Oradour en het dorpje Bordes lag, in als commandopost. Het in der haast bedachte plan bleek koel en efficiënt. Als reden voor de overval werd een routinematige identiteitscontrole opgegeven, waartoe alle inwoners zich op het marktplein moesten verzamelen. Daarna werden mannen en vrouwen gescheiden.

16.00 Uur.
Rond 16.00 uur begon de executie met een ontploffing. Na dit signaal werden de mannen op verschillende plaatsen in het dorp met machinegeweren geëxecuteerd. De lichamen werden in brand gestoken. De vrouwen en kinderen waren samengebracht in het kerkgebouw.

17.00 uur.
Rond 17.00 uur zetten de SS’ers een kist neer waaruit een paar lonten hingen. Deze werden aangestoken en verspreidden een verstikkende rook, waardoor de vrouwen zich in blinde paniek op de deuren stortten. Daar werden ze opgewacht door de SS’ers die hen met machinegeweren bestookten zodat ze weer naar binnen moesten vluchten. Slechts één vrouw overleefde de slachtpartij. Het jongste kind dat omkwam was slechts acht dagen oud.

 

Oradour-Sur-Glane

 

Streetart Tour Leeuwarden

Wat houd de streetart tour in Leeuwarden in.

Op deze stadswandeling leerden wij  Leeuwarden kennen aan de hand van Street Art. Onder Street art vallen diverse illegaal en legaal aangebrachte kunstuitingen in de openbare ruimte. Denk daarbij aan stickers, posters, graffiti en muurschilderingen. Tijdens deze wandeling hebben we ook diverse oude muur reclames gezien. Van elke tour die er gelopen wordt een groepsfoto gemaakt om de mooie mensen te laten zien die met de groep meelopen.

De tour begint op het Oldehoofsterkerkhof, het grote plein bij de Oldehove (de scheve toren). De gidsen wachten bij de ingang van Obe. Dat is tegenover de muurschildering van Maria Louise, op de hoek van de Grote Kerkstraat/Heer Ivostraatje. Hieronder krijg je een indruk van wat er zoal te zien is bij de streetart tour in Leeuwarden. De gidsen zijn erg enthousiast en hebben veel kennis van de stad. Het was een zeer aangename ervaring om zo Leeuwarden eens van een hele ander kant te laten zien.

Architectuurfotografie.

Koud staal, hard glas en rare vormen. Je moet er van houden, maar als het je ding is dan kun je je lol op in Nederland. In hoog tempo worden nieuwe stadsdelen uit de grond gestampt en binnensteden vernieuwd met de meest fantastische nieuwe moderne architectuur. Dit biedt veel mogelijkheden voor fotografen die op zoek zijn naar abstracte vormen of een mooi lijnenspel. Maar er zijn ook veel historische binnensteden met grachtenpanden, kerken en historische stadhuizen die de moeite van het vastleggen waard zijn.Bewaren

Groningen

Door een artikel van Gerard Jonkman in de Zoom werd ik nieuwsgierig.
Al jaren ben ik bezig met landschapsfotografie, ook daarin spelen lijnen een belangrijke rol. Zo ook bij architectuurfotografie. Dit dan in combinatie met als het even kan mooie luchten en lichten en het is compleet.

Vandaar dat ik mij nu ook bezig hou met die vorm van fotografie. Of het een blijver is dat is natuurlijk altijd de vraag. Maar gelukkig vind ik vele vormen van fotografie leuk en daarvan is dit er 1.
Ik hou jullie op de hoogte van nieuwe foto’s en belevenissen.

Op de bijgevoegde link zie je de eerste foto’s van mij in die richting. Een spannende belevenis omdat je bij dat prachtige gebouw in Groningen wel heel veel camera’s tegen komt. Maar tot op heden nog geen confrontatie gehad.
Mochten jullie nu nog suggesties hebben van een aantal mooie gebouwen dan houd ik mij zeker aanbevolen en zie graag de locaties tegemoet.

Het Schip. Groningen

DUO Groningen